Audrey og Anne

Forfatteren Jolien Janzing har skrevet denne historiske roman om Anne Frank og Audrey Hepburn, som på hver deres måde blev verdenskendte. Hun tryllebinder læseren på alle 300 sider og selvom vi alle kender Annes historie, så der er mere end jeg kendte til i denne bog. Bogen er udgivet af Turbine, som har sendt mig denne bog som en gave sidste år, hvor bogen også udkom (2017). Jeg takker for at ramme lige ind i min sjæl.

Anmeldelsen er skrevet af Pipaluk.

Selvom der nogen steder er en underlige oversættelse, så er bogen stadig værd at læse. Det er ret forstyrrende med den oversættelse til tider, da den virker både kringlet og klodset, men heldigvis er det kun få steder hvor den er meget gal – efter min mening.

Jeg blev tryllebundet af denne historie, men synes godt nok den var lidt lang i starten, hvor det kun handler om Audrey. Det hjælper meget på det, da Annes historie også begynder at blive fortalt. Den handler mest om Audrey og Anne er lidt i baggrunden. De to har oplevet krigen så forskelligt, at det næsten ikke er til at tro, at de har været i samme land. Det er svært at forstå hvad der skete den gang, men med bøger som denne her, så bliver det lidt nemmere. Det var som at være der selv, så en gang i mellem måtte jeg lukke bogen for at se at min verden stadig var der. Det er hårdt og trist at læse om krigens mange forhold. Alt det mad de ikke kunne få, angsten, frygten for hvor lang tid det skulle vare med mere. Det ligger der hele tiden lige inde bag ved teksten. Jeg kunne mærke det helt ind i knoglerne.

Normalt hører vi tit denne historie om krigen fra Danmark eller Tysklands synspunkt. Nogen gange fra koncentrationslejrene, hvilket også er okay, men det var rigtig godt at se det hele var England og Holland for en gangs skyld. Det giver krigen endnu mere dybde og skrækkelig, fordi den også påvirkede andre lande. Det vidste jeg godt at den gjorde, men jeg havde bare ikke tænkt så meget over det.

Det er en tankevækkende bog. Jeg ved ikke hvorfor det aldrig har slået mig før, hvor meget arbejde der har været i at bygge den ramte del af verden op igen. Husene, infrastrukturen, maden og meget mere er jo kommet tilbage og forbedret siden den gang. Det er vildt, at tænke på hvor lang tid det på have taget at opbygge verden igen. Bare det med maden. Det er jo ikke lige dagen efter at man kan få fyldt køleskabe, køkkenskabe og fryseren igen. Efterkrigstiden må også have været hård. Jeg ville hele tiden frygte for en ny krig, ja jeg var sgu nok ikke overlevet krigen, men hvis jeg var, så ville jeg have frygt hele tiden. Jeg ville være død af skræk ved første høje lyd ?

Bogen giver et dybere billede af de to kvinder. Jeg kendte ikke Audrey i forvejen, men Annes billede blev dybere for mig. Jeg ved godt at der er digtet mere på, men det virkede så ægte, at jeg troede på det hele. Jeg følte at jeg var en del af deres historie, hvilket var meget uhyggeligt. Jeg elsker ikke forstyrrelser og høje lyde. Det er en gribende bog, som virkelig er værd at læse for alle der holder af historiske romaner.

???? /5

One thought on “Audrey og Anne

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *