Kongen af Thule

Titel: Kongen af Thule – en biografi om Knud Rasmussen

Forfatter: Kurt L. Frederiksen

Forlag: Gyldendal

Udgivet: 2016 – første gang udgivet i 1995, genudgivet i 2009 og 2016.

Sider: 437

Anmelder: Pipaluk

Det her er virkelig en anderledes biografi. Jeg har læst meget om Knud Rasmussen, men denne bog er dybere end de andre bøger jeg har læst om ham. Det er en dybde, som giver en meget større forståelse af hvem han var. Han var ikke bare en mand, som rejste Grønland tynd på diverse ekspeditioner, men også en mand med en splittet sind. Splittet mellem Grønland og Danmark, familie og arbejde. Der er virkelig gjort et stort arbejde fra forfatterens side med at forfine denne bog. Den måde den er skrevet på er så meget i Knuds ånd, hvilket jeg synes er fantastisk. Vi hører om Knud igennem hans egne ord – dele fra hans bøger og breve, men også gennem andres ord, hvilket er det der gør denne bog så fantastisk. Det hele ses fra alle sider. Der er ikke blevet sparet på informationerne og det er med til at gøre at jeg føler jeg lærer et helt menneske at kende ?

Alle billederne er virkelig med til at skabe en dyb fornemmelse for universet, menneskerne og hele bogens fortælling. Jeg har set nogle af billederne før i andre bøger og der var de ikke helt af den kvalitet de er i nu, så der må virkelig være gjort et stort stykke arbejde med dem. Jeg værdsætter at der er blevet gjort dette arbejde. Det passer så godt med kvaliteten af teksten og selve bogen. Omslaget er lækkert og siderne virker robuste. Åh ja og der er er kort med i bogen, aller forrest og aller bagerst ? Bagi er der er personregister, så jeg kan nørde i hvilke personer der var med ? Selve tidstavlen, som også er også imponerende – det er med alt hvad han har lavet i sit liv og det er ikke så lidt ?

Jeg elsker det her billede. Det viser også en glad side af den ellers meget seriøse fyr ? Billedet kommer fra en af de første sider i bogen ☺️


Det var på en eller anden måde en smuk afslutning på hans liv, selvom han ville meget mere, så var slæderejsernes tid forbi og flyvemaskiner havde taget over. Det kan kunne var at rejse på eskimo manér og det er ikke via flyver. Jeg er imponeret over hvor meget han har nået at lave i hans 54 år lange liv, hvor meget han opnåede og kom til at betyde for vores forståelse for eskimoerne ☺️ Jeg er helt igennem imponeret af denne bog. Betaget. Fyldt op med kærlighed. Jeg vil helt klart læse flere bøger fra denne forfatters side, for han har ordet i sin magt. Denne bog er levende skrevet, faktisk så meget at jeg frøs undervejs selvom termometeret sagde 20 grader indenfor. 

????? /5

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *