Konrad og Katinka

Titel: Dengang Konrad og Katinkas mor lærte at sige PYT, Dengang Konrad og Katinkas far begyndte at skynde sig langsomt & Dengang Konrad og Katinka troede, at NEJ betød JA

Serie: Konrad og Katinka #1, #2 og #3

Forfatter: Charlotte Thorhauge og Betina Hundebøll

Forlag: Muusmann forlag

Udgivet: August 2016

Sider: 30 sider pr. bog

Bedømmelse: 5/5

Jeg er Jeanette og jeg er så heldig, at jeg har fået lov til at gæsteanmelde et lille udvalg af børnebøger her på Pipalukbooks. Og netop børnebøger er noget, som jeg bruger en del tid på i hverdagen, da min fire årige datter og syv årige søn er storforbrugere af børnebøger.

Min første anmeldelse er en anmeldelse af tre bøger i serien om tvillingerne Konrad og Katinka, som blev udgivet samtidig.

Bøgerne er anmeldereksemplarer, men min mening og anmeldelse er ikke påvirket af forfatterne eller forlaget. Min anmeldelse tager alene afsæt i den læseoplevelse, som jeg har haft sammen med børnene.

kogkbillede

Om serien:  

Bøgerne om Konrad og Katinka tager udgangspunkt i genkendelige situationer fra hverdagen, som ofte giver anledning til små eller store konflikter mellem børn og forældre/voksne eller børnene imellem. Konrad og Katinka – bøgerne egner sig til højtlæsning, godnatlæsning, hyggelæsning og gruppelæsning. Bøgernes farverige illustrationer indbyder også til, at børnene selv kan gå på opdagelse i Konrad og Katinkas verden.

Handling:

Konrad og Katinka – Dengang Konrad og Katinkas mor lærte at sige PYT

Tvillingerne Konrad og Katinkas mor skælder altid ud, hvis de kommer til at gøre noget forkert, også selvom de ikke gør det med vilje. Konrad og Katinka synes bestemt ikke, det er rart at få skældud. Heldigvis lærer Konrad og Katinkas mor at sige ”pyt”.

Konrad og Katinka – Dengang Konrad og Katinkas far begyndte at skynde sig langsomt

Tvillingerne Konrad og Katinkas far har altid travlt, og lige meget hvad de spørger om, så svarer han: ”NEJ, kom nu, Konrad og Katinka, skynd jer nu lidt!” Konrad og Katinka ville ønske, at han ikke altid havde så travlt. Og en dag sørger deres skildpadde Turbo for, at deres far begynder at skynde sig langsomt…

Konrad og Katinka – Dengang Konrad og Katinka troede, at NEJ betød JA

Tvillingerne Konrad og Katinka er nogle søde børn. Alligevel kommer de nogle gange til at opføre sig forkert, ligesom alle andre søde børn også kan komme til. Måske er det, fordi Konrad og Katinka tror, at NEJ betyder JA.

Min mening:

Hvis bøgerne om Konrad og Katinka alene skal vurderes på baggrund af børnenes lyst til at genlæse historierne, ja, så er der helt klart tale om kommende klassikere hos os. Bøgerne er blevet læst flittigt de sidste 14 dage, hvor både den 7-årige og 4-årige har været vældigt underholdt af de genkendelige historier og de flotte collagebilleder. Læsningen har også givet anledning til efterfølgende samtaler i børnehøjde, hvor vi eksempelvis har nuanceret brugen af ordet pyt. For hvornår er det vi voksne skal blive bedre til at sige pyt? Og hvornår er det rimeligt, at vi forældre sætter foden i og siger stop? Børnene har været overraskende gode til selv at sætte ord på svarene til de spørgsmål, som når eksempelvis børnene når til enighed om ”… at det ikke er nok, at moren siger pyt, hvis børnene kommer op at skændes eller slås”.

Det helt specielle ved serien er, ifølge min vurdering, at de tre bøger adresserer et udviklingspotentiale hos forskellige familiemedlemmer. Til forskel fra flertallet af børnebøger er der ikke kun fokus på børnenes adfærd, og hvad de skal lære at blive bedre til. Her er det også os forældre, som må vende blikket indad sammen med de små poder under læsningen, og måske blive lidt klogere på os selv. Det blev jeg i hvert fald, da vi læste ”Dengang Konrad og Katinkas mor lærte at sige pyt”. Jeg troede faktisk, at jeg var ret god til at sige pyt, men børnene var, til mine store overraskelse, ikke helt enig i den vurdering.  Og når de tilmed havde eksempler klar på situationer, hvor jeg kunne have sagt pyt, ja, så presser smilet sig på læben, og trangen til at give dem et ordentligt kram bliver meget stort.

En af bøgernes styrker er gentagelserne. Hver bog er opbygget således, at man som læser starter med at følge Konrad og Katinka i situationer, hvor udfordringen eller konflikten ikke er løst. Derefter følger en læring eller hændelse, og læseren præsenteres for de samme situationer som tidligere, men hvor reaktionen er anderledes. Gentagelserne fanger i den grad børnene og budskabet forstærkes.

Børnene giver topkarakter til serien, men jeg er selv tættere på at give serien et 4-tal frem for et 5-tal, hvilket skyldes behovet for ekstra korrekturlæsning på bøgerne. Derudover er der ”scener” i bøgerne, som ikke giver helt mening for mig som voksen. Når bøgerne så alligevel ender med topkarakter, er det fordi, at mine kritikpunkter ikke har nogen som helst betydning for børnenes oplevelse af historierne.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *