Når solen står højest

Titel: Når solen står højest

Forfatter: Pernille Juhl

Forlag: Juhls forlag

Udgivet: 2. januar 2014

Sider: 358

Bedømmelse: 5/5

Handling:

Vi følger familien Andersen, som er en helt almindelig mejerist familie. Anders er mejerist, hjemvendt fra første verdenskrig. Han er stadig plaget af det han oplevede under krigens uroligheder. Hjemme fra krigen gifter han sig med sin Marie. Det er et familiedrama, som er efterfølgeren til “Vent på mig Marie”. Marie går mod strømmen, hun vil gerne have et arbejde, deres søn Carl er god til at lave ballade i skolen og datteren Jenny vil forandre verden. Men der er skår i familieglæden. Anden verdenskrig kommer, men kan familiebåndene holde til endnu en krig?

Min mening:

Jeg har ikke før læst sådan nogle historiske romaner, men med denne forfatter, ja så er det bestemt ikke sidste gang. Jeg var meget skeptisk, fordi jeg altid har syntes at historie er kedelig, fordi det ofte handler om konger, adler og andre store helte, men jeg elskede den her for at være jordnær og i øjenhøjde med folket. Det er en historisk roman som fortæller om Sønderjyllands kamp for at blive danske og det er en del af historien, som jeg slet ikke rigtig kendte til. Enten har jeg ikke fået noget af vide om denne del af historien før eller også hørte jeg ikke efter den dag. Begge dele er en mulighed. Det er virkelig interessant, at denne del af danmarks historie også er Tysklands historie, men det der er mest spændende er at vi følger almindelige mennesker. Jeg holder meget af, at vi kommer helt med ind de disse menneskers tanker og handle mønstre, uden at det virker til at vi står udenfor og ser på dem. Det er som om jeg er en af dem. Forfatteren gør det på en så personlig og elegant måde, at jeg aldrig opdager at jeg bare læser en tekst. Det er som at se det hele på film. 

Jeg er dybt dybt berørt af denne historie, modet og den tydelige frygt familien Andersen havde hele vejen igennem bogen. De kæmper deres egen kamp med at holde familiens udfordringer ud og alligevel har de overskud til at hjælpe andre også. Det her er historien om den menige families kamp mod tyskernes indgreb på deres hver dag. Det er historien om hvordan man som ung kan blive hvirvlet ind i andres idealer før man når at tænke sig om og hvordan visse valg i ens liv kan have vidtrækkende konsekvenser.

Jeg er meget imponeret over hvor meget historisk information hun kan få ind i bogen, uden at den på nogen måde bliver tør. Den er super spændende hele vejen igennem. Den er så meget værd at læse og jeg syntes det er en vigtig bog i læren om Sønderjylland i årene mellem de to krige og starten af anden verdenskrig. Det er en spændende måde at lære på og hun kan virkelig skrive. Den er velskrevet, rørende og dyb 🙂

Jeg anbefaler at du læser den, hvis du godt kan lide historiske romaner eller bare har lyst til at læse en virkelig god bog. Jeg er stadig helt oppe og kører over den her bog. 

7 thoughts on “Når solen står højest

  1. Pingback: Månedsopdatering #9 – Juli 2016 | Pipalukbooks

  2. Pingback: Currently reading #2 | Pipalukbooks

  3. Pingback: Efter mørke | Pipalukbooks

  4. Pingback: Jeg anbefaler #1 – Serier – Pipalukbooks

  5. Pingback: Pernille Juhl om hendes bøger – Pipalukbooks

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *