At udgive #3 – Stort forlag

Idag har jeg spurgt Line Kyed Knudsen, hvordan det er at udgive på t stort forlag. Hun har så ikke kun udgivet på et stort forlag, men to 😀 Det er ret godt gået, hvis du spørg mig. 

Hvilken måde har du udgivet på?

Jeg har udgivet bøger på tre forskellige forlag: Gyldendals forlag, forlaget Carlsen og et par stykker på Alineas forlag. Jeg vil mene, at Gyldendal og Carlsen er nogle af de største forlag i DK.

Hvor mange bøger har du udgivet på denne måde?

Jeg har udgivet 52 bøger for børn og unge. Og har 6 bøger på vej her i 2016… (Du kan se og købe hende bøger på saxo)

Hvordan var det at udgive på den måde?

Det kunne nok ikke være bedre, tænker jeg…

Hvilke tanker havde du gjort dig om, hvordan du skulle udgive?

Da jeg skulle sende mit allerførste manuskript ind i 2002 – en fantasy-historie – kendte jeg ikke særlig meget til forlagsbranchen, så jeg sendte bare manus ind til det største forlag, jeg kendte (Gyldendal). Jeg skrev et par ord om mig selv; at jeg var 30 år og studerede filosofi og økonomi. Min strategi var, at fik jeg afslag, ville jeg sende til det videre til det næststørste forlag, som jeg kendte dengang, osv… Men Gyldendal antog mit manuskript med det samme. Jeg skulle hverken rette i det eller skrive om; jeg blev bare bedt om at skrive en fortsættelse med det samme, og dernæst ville de have mig til at skrive en ungdomsbog. Da jeg var meget uerfaren på det tidspunkt havde jeg nogle frokostmøder med min første redaktør (som syntes, at jeg havde et talent) og hun gav mig et par små skrivetip – fx show it, dont tell, som jeg aldrig havde hørt om… 😉 Så på den måde var jeg ”inde i varmen” med det samme og havde i en lang årrække ikke brug for andre forlag end Gyldendal. Men efter at have udgivet omkring 16 børne- og ungdomsbøger på Gyldendal, sprang jeg ud som fuldtidsforfatter (som jo var drømmen).

På det tidspunkt var andre forlag begyndt at kontakte mig, fordi de gerne ville have mig til at skrive bøger for dem. Bl.a. forlaget Carlsen, som jeg indvilligede i at skrive bøger til (og også Alineas med et par letlæsningsbøger sagde jeg ja til). Ved at have to-tre forlag kan jeg udgive flere bøger om året, og på den måde var det et godt springbræt til en fuldtidsforfatter-karriere.

Hvad fik dig til at vælge denne udgivnings metode?

At have to-tre forlag (jeg kunne godt have flere, hvis jeg ville, men det er der simpelthen ikke tid til) gør, at jeg mere selv kan tilrettelægge mine udgivelser. Jeg er mere ”fri” – der er ikke nogle af forlagene, der prøver at putte mig i en særlig boks; de ved efterhånden, at jeg skriver hvad der passer mig, fordi jeg nu har økonomisk frihed til fx at skrive en sci fi zombie-apokalypse og ikke én af de efterspurgte socialrealistiske ungdomsbøger…

Hvilke fordele og ulemper ser du ved at udgive på den måde?

Folk fra bogbranchen har ofte spurgt mig, hvorfor jeg ikke ”selvudgiver” nu, fordi de mener, at det er mit navn, der sælger og ikke forlagets navn længere. På den måde kunne jeg tjene (endnu) flere penge. Men jeg er først og fremmest forfatter og ikke en innovativ entreprenør-type. Jeg vil bare gerne skrive hver dag, så jeg kommer aldrig til at få mit eget forlag. Jeg elsker også samarbejdet med mine redaktører for meget til at gå helt solo. Og forlagsbranchen er lille. Jeg kender rigtig mange af redaktørerne. Jeg har pt arbejdet sammen med 9 forskellige redaktører, og det har været både inspirerende og lærerigt.

Hvor meget fik du hjælp til?

Jeg får vel almindelig redaktørhjælp til mine bøger. Altså, jeg sender manus ind og jeg får det tilbage med kommentarer. Så retter jeg og skriver lidt om, og hvis redaktøren ellers synes, jeg har gjort det godt nok, bliver det sendt til tryk og så er det korrektur-tid…

På de store forlag kører markedsføringen rimelig meget på skinner. Fx min sidste bog fik et banner-reklame banegårdene i DK! De sender naturligvis også pressemeddelelser ud, og annoncerer i div. blade.

Vil du anbefale denne måde at udgive på? Hvorfor?

Jeg synes da altid, man skal prøve de store forlag først. På de store forlag sidder de virkelig dygtige redaktører nemlig 😉

Er der mere du har lyst til at tilføje?

Hvis man virkelig drømmer om en seriøs forfatter-karriere skal man aldrig udgive på et ”selvudgiver-forlag” hvor man fx selv betaler udgivelsesomkostningerne. Hvis man ikke får sit manus antaget af et almindeligt anerkendt forlag, så ER der en grund; Du er IKKE god nok (endnu). Det er en hård erkendelse, fordi mange af os (det oplever jeg også selv) har enormt mange blinde pletter, når vi skriver. Vi kan simpelthen ikke altid se, når vi er dårlige (og så får forlagene skylden). Meget af mit arbejde består i hele tiden at blive bedre til selv at spotte mine blinde

pletter (fx kommer jeg tit til at bruge for mange adjektiver og kommer til at gentage mig selv) og det er sådanne fejl, der fx kan skæmme et godt plot eller en god fortælle-tone. Og pas på med beta-læsere! … Betalæsere er ofte alt for søde til at bedømme et manus objektivt. Mange beta-læsere er i forvejen bognørder og kan hurtig blive en ”fan”.

Har du en ”betalæser-fan”, så skift hende ud eller lad være med at lytte til hende. For har man ”fans” på den måde kan det medvirke til, at man bliver endnu dårligere til at forstå afslagene fra forlagene; ”Når nu mine beta-læsere er vilde med min bog, hvorfor er forlagene så ikke?”…

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *